Sunt multe persoane care care aleg să se mute de la orașe la sate, departe de aglomeraţie. În plus , unii oameni aleg să experimenteze permacultura, cunoscută drept agricultura viitorului. Doi tineri au decis să se mute în satul Gornoviţa din judeţul Gorj, într-o zonă de submunte.
S-au mutat la țară și au început să cultive fructe şi legume 100% bio
În urmă cu mai bine de doi, doi tineri, Andreea și Dumitru, mânați de dorinţa de a mânca şi de a trăi cât mai sănătos, s-au mutat în satul Gornoviţa din judeţul Gorj, într-o zonă de submunte. Așa că s-au apucat de permacultură, o nouă modalitate de a face agricultură bio fără prea mult efort, săpat sau udat.
După ce s-au mutat la țară, au realizat o grădină ecologică, nu folosesc deloc substanţe chimice pentru a îndepărta dăunătorii sau pentru a forţa plantele. Pentru cei care nu știu, permacultura preusupune că straturile nu sunt săpate, pe sol este pus compost, paie, lână, îngrăşământ natural, şi dau roade bogate.
Toamna, tinerii pasionaţi de agricultură culeg deja multe soiuri de legume care ajung în conserva folosite în perioada rece. În prezent, cei doi au totul în propria grădină: fructe şi legume 100% naturale şi sănătoase.
Ce presupune permacultura
Permacultura este un sistem de design holistic care urmărește crearea de medii sustenabile, reziliente și armonioase cu natura, punând accentul pe folosirea responsabilă a resurselor și pe cultivarea unui stil de viață autosuficient. Conceptul provine de la cuvintele „permanent” și „agricultură” și este centrat pe observarea și integrarea proceselor naturale pentru a construi ecosisteme productive și sustenabile.
Spre deosebire de monoculturile tradiționale, permacultura se bazează pe policulturi (plantarea mai multor specii de plante într-o singură zonă), pentru a stimula biodiversitatea și a crea ecosisteme care se autoîntrețin.
Resturile organice sunt transformate în compost pentru îmbunătățirea fertilității solului, reducând nevoia de fertilizatori chimici. Permacultura inspiră crearea grădinilor care imită structura și funcțiile unei păduri naturale, unde plantele sunt stratificate și interdependente.
Sursa foto: captură video