Conacul Golestilor din judetul Arges a fost reabilitat cu fonduri europene. Resedinta boiereasca imbina monumentalul cu eleganta, traditia arhitecturala romaneasca cu elementele de influenta orientala si caracteristici ale civilizatiei occidentale.
Construit in 1640 de catre Visa din Golesti si sotul sau, Stroe Leurdeanu, conacul a fost resedinta familiei timp de secole. Are un beci mare cu arcade si ziduri masive, peste care a fost ridicat parterul locuibil. Etajul, dintr-o structura usoara de lemn, este accesibil prin folosirea elegantei scari din lemn masiv de stejar, ce porneste din holul central al casei. Doamne in tinute luxoase si domni in costume elegante au pasit pe ea spre sala de bal de la etaj.
Expozitia din interior reconstituie cadrul familial al boierilor Golesti de la sfarsitul secolului al XVIII-lea pana la inceputul secolului al XX-lea. Din holul principal ni se deschide accesul in toate camerele care reconstituie universul acestei familii, inclusiv in salonul in care doamnele Golescu primeau si intretineau oaspetii, rude sau prieteni.
Mai pot fi vizitate biroul de lucru al fratilor Stefan, Nicolae, Radu si Alexandru Golescu, unde s-a pus la cale Revolutia de la 1848, camera Zincai Golescu – mobilata simplu si elegant – in care a fost gazduit la venirea in Romania viitorul rege Carol I; camera in care a locuit familia doctorului Davila si camera orientala care ne evoca atmosfera vremurilor fanariote, cu aroma de cafea si miros de tutun. In salonul de iarna, in care clanul Golescu se reunea in jurul meselor de sarbatoare, sunt expuse astazi doua piese exceptionale: tronul regilor Romaniei si biroul regelui Carol I.
Proiect de 2.800.000 de euro
Banii europeni au salvat de la disparitie Conacul Golestilor si au transformat locul intr-unul din cele mai frumoase domenii pe care le putem vizita. „Pot sa va spun ca din proiectare era vorba de cca 2.800.000 de euro, nu stiu exact cat s-a tras din aceasta suma care era la proiectare. In cadrul conacului s-au facut multe lucrari care practic l-au tinut in picioare, in primul rand a fost restaurat subsolul, au fost reziditi toti peretii conacului, au fost inlocuite grinzile care sunt intre parter si etaj si etajul a fost refacut in totalitate. Cam astea au fost lucrarile de baza care s-au efectuat la conac”, explica directorul Muzeului Golesti, Iustin Dejeanu, pentru Digi24.
Si nu doar conacul a fost in centrul acestui proiect, a fost un proiect amplu, de restaurare a ansamblului feudal al Golestilor pe intreg si au fost restaurate o serie de elemente, cum ar fi Foisorul in care Tudor Vladimirescu si-a petrecut ultimele trei zile de libertate. Adresa muzeului si programul de vizitare sunt disponibile AICI.