Un fermier din Olt cultiva in solar un soi de vinete deosebit, adus din Olanda, cu care spera sa dea lovitura. Sunt vinete satirate in alb si violet, cu un gust deosebit, mai consistent, si cu productivitate mare. Crescatorul a ales pietele din Sibiu pentru vinetele sale, pe care le vinde ceva mai scump. A platit 2 lei pe samanta si vinde kilogramul cu 6 lei, cu 40% mai mult decat se vand vinetele romanesti.
Ion Paunel face legumicultura de cand se stie, iar anul acesta a experimentat un soi hibrid din Olanda: vinetele satirate. Un gram de seminte costa mai mult decat un gram de aur, dar gustul deosebit l-a convins sa incerce, relateaza digi24.
Barbatul a inceput experimentul in solarul sau din comuna Plesoiu si prima plantatie deja este in rod. Fermierul ii lasa pe cumparatorii care-i ajung pe plantatie sa-si aleaga singuri marfa, direct din solar.
Dar pentru ca pretul de vanzare este mai ridicat decat al vinetelor romanesti, el a gasit piata de desfacere in centrul tarii. Vinetele sale satirate ajung exclusiv pe pietele din Sibiu, unde se vand cu 6 lei kilogramul.
Paunel povesteste ca a dat 2 lei pe o singura samanta din aceste vinete, pe care le-a descoperit consumandu-le din marile lanturi de magazine in urma cu cativa ani.
„Un gust deosebit, comparativ cu ciuperca sau putem sa ii spunem carne vegetala”, spune crescatorul.
Mai mult, spune el, aceste vinete au miezul foarte fin, alb, iar acele uleiuri pe care le contin sunt mult mai sanatoase decat la vinetele traditionale si nu atat de grele.
„Este considerata o leguma speciala, delicatesa. Le gasim preparate in restaurantele de lux. In Romania sunt mai putin cunoscute. Face parte din categoria legumelor speciale, este chiar peste vanata alba”, relateaza el pentru oradesibiu.ro.
Spera ca fiecare planta sa produca doua – trei kilograme de vinete, ceea ce i-ar aduce o productie de pana la 3 tone.
„Anul acesta este experimental, iar in zona nu mai sunt fermieri care sa fi plantat aceste vinete, pentru ca un impediment este costul semintelor. Pe de alta parte, consumatorul nu este familiarizat cu acest tip de vinete”, a adaugat Paunel.
Surse: digi24, oradesibiu.ro, gazetanoua.ro
Sursa foto: oradesibiu.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: