Statele membre UE au aprobat, saptamana aceasta,o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de faina galbeni uscati ca aliment nou. Acestia sunt o sursa alternativa de proteine si pot fi consumati cu incredere, spun expertii de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA).
Aceasta prima autorizare de introducere a insectelor pe piata UE ca alimente noi are loc in urma unei evaluari stiintifice riguroase efectuate de AESA. Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub forma de insecte uscate intregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub forma de pudra in produse proteice, biscuiti sau produse pe baza de aluat, se arata intr-un comunicat oficial al Comisiei Europene.
Strategia „De la ferma la consumator” identifica insectele ca sursa alternativa de proteine care poate sprijini tranzitia UE catre un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consuma deja zilnic insecte. In plus, conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), insectele sunt o sursa alimentara sanatoasa si foarte nutritiva, cu un continut ridicat de grasimi, proteine, vitamine, fibre si minerale.
Totusi, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara atrage atentia ca viermii de faina galbeni uscati ar putea provoca reactii alergice la anumiti consumatori. In concluzie, cei care au alergii la crustacee, acarieni sau gluten ar trebui sa evite noul aliment.
Un nou tip de burgeri si paste
Europa ar putea produce burgeri, paste si biscuiti din viermi de faina in stadiu de larva, potrivit digi24.ro. Tenebrio molitor a devenit prima insecta declarata sigura pentru consum uman la nivel european dupa ce Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (AESA) a luat aceasta decizie in urma unui studiu, la cererea companiei franceze Micronutris, care are ca obiect de activitate productia de insecte pentru consum.
Macronutrientii principali ale acestei insecte sunt proteinele, grasimile si fibrele, oferind pentru viitor o potentiala sursa de mancare sustenabila si cu un nivel scazut de emisii de carbon.
Pana acum, marii jucatori din industria hranei din insecte nu au putut sa-si valorifice potentialul din cauza lipsei unei aprobari unitare la nivel european. Astfel de produse sunt interzise la vanzare in Franta, Germania, Italia, Spania si in alte tari europene. Fara aprobarea AESA, ele nu pot fi vandute nicaieri pe continent, insa decizia de azi poate schimba cu totul lucrurile.