Cu totii stim ca dieta pe care o adoptam ne influenteaza in mod drastic starea generala de sanatate. Astfel, exista anumite alimente care ne pot ajuta sa amelioram unele simptome, care ne dau energie si ne hranesc organismul cu nutrientii de care avem nevoie. In acelasi timp, din cauza unei alimentatii nesanatoase, putem suferi de anumite carente, care in timp, pot duce la dezvoltarea unor boli grave. Astazi, nu vom vorbi despre cele din urma, ci vom trece in revista cateva alimente cu proprietati antiiflamatorii pe care ar trebui sa le incluzi in meniul tau zilnic.
Alimente cu proprietati antiinflamatorii
Inflamatia este raspunsul organismului de a se proteja si recupera in urma unei leziuni. Pentru a trata aceste leziuni este necesar consultul unui medic specialist care poate pune un diagnostic si poate oferi un tratament specializat. In continuare, enumeram cateva antiinflamatoare naturale, care nu inlocuiesc tratamentul, insa ajuta substantial la refacerea mai rapida a organismului.
Alimente cu proprietati antiinflamatorii
Broccoli – este plin de antioxidanti care ajuta organismul la detoxifiere. In plus, broccoli este o sursa bogata de chempferol si isotiocianati, ambii fitonutrienti antiinflamatori. Cercetarile au demonstrat abilitatea chempferolului de a reduce impactul substantelor alergice asupra corpului. De asemenea, broccoli contine si cantitati importante de omega 3, care este cunoscut drept antiinflamator;
Scortisoara – s-a dovedit ca reduce inflamatiile, distruge bacteriile si ajuta la mentinerea unui nivel sanatos al glicemiei;
Pestii grasi – precum somonul, macroul, tonul si sardinele sunt bogati in omega 3, acizi grasi care reduc inflamatiile din organism. Pentru a actiona ca antiinflamator natural, pestele trebuie sa fie gatit intr-un mod sanatos, evitand pe cat posibilul prajitul;
Ghimbirul – este unul dintre cele mai cunoscute antiinflamatoare naturale. Compusii acestuia amelioreaza durerile articulare si previn actiunea radicalilor liber;
Turmericul – este unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare naturale. Este un condiment din Asia, ce contine un ingredient activ denumit curcumina cu proprietati antiinflamatorii, recunoscut pentru ameliorarea durerilor cronice;
Semintele de in – sunt binecunoscute pentru cantitatea mare de acizi grasi omega 3, fiind o alternativa la uleiul de peste. De aceea, pe langa beneficiile pe care le ofera sanatatii inimii, omega 3 ajuta si la tratamentul durerii;
Ananasul – este un fruct foarte bogat in vitaminele C si B1 si are un continut ridicat de potasiu si mangan, pe langa alti nutrienti care impiedica aparitia infectiilor in organism;
Nucile – sunt foarte bogate in substante minerale cu rol in protejarea impotriva afectiunilor cardiovasculare si a diabetului de tip 2. De asemenea, au un continut ridicat de acizi grasi Omega 3;
Fructele de padure – afinele, murele sau zmeura sunt adevarate masinarii de lupta impotriva inflamtiilor. Componentele din aceastea actioneaza practic oxidantilor care produc inflamtii in organism. Pentru a va bucura la maximum de beneficiile antiinflamatoare ale acestor fructe, este bine sa le consumati crude;
Salata verde si spanacul – sunt bogate la randul lor in antioxidanti care contracareaza inflamatiile organismului. Cele doua verdeturi sunt bogate in Vitamina A si C, dar si in Vitamina K, despre care mai multe studii stiintifice au aratat ca are puterea de a suprima raspunsul inflamator al corpului, la anumiti stimuli. Puteti consuma cele doua verdeturi nu doar ca salate ci si ca ingredient de baza in sucuri si smoothieuri;
Semintele de chia – datorita continutului lor ridicat de acid alfa-linolenic (un tip de acid gras omega 3 care se gaseste in plante), semintele de chia au puterea de a inlatura efectele inflamatoare din corp. Semintele de chia sunt si o sursa importanta de anti-oxidanti.
De cealalta parte, este indicat sa evitati alimentele procesate, zaharul si produsele lactate.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: