Dublul standard de calitate al produselor comercializate in Uniunea Europeana a fost identificat si in cazul bauturilor carbogazoase populare inclusiv in Romania: Coca-Cola, Pepsi si Fanta. Asta arata cel mai recent al Comisiei Europene axat pe diferentele in compozitia produselor alimentare.
In ceea ce priveste bauturile metionate, sunt diferente de la tara la tara si nudoar in ceea ce priveste gustul, ci si compozitia. Astfel, o sticla de 250 de ml de Coca-Cola varianta originala poate contine, in functie de statul de unde este achizitionata, cantitati diferite de zahar si de sirop de glucoza-fructoza, potrivit economica.net. Spre exemplu, in Germania, Estonia, Letonia si Polonia, Coca-Cola contine zahar. In schimb, in Croatia, Ungaria si Slovacia zaharul este complet inlocuit cu sirop de glucoza-fructoza.
In Estonia, Coca-Cola nu este facuta cu apa plata ci direct cu apa carbogazoasa, din compozitie lipsind dioxidul de carbon adaugat ulterior. In Romania, conform etichetei, Coca Cola contine apa, zahar, dioxid de carbon, acidifiant, colorant, arome naturale inclusiv cofeina.
Exista asadar si mici diferente in cea ce priveste valoarea energetica, astfel ca in statele unde se vinde Coca Cola cu sirop in loc de zahar, valoarea energetica la 100 de grame de produs este de 190 de kJ in loc de 180 de kJ.
Doua variante de Pepsi
In cazul Pepsi Cola, diferentele apar in ceea ce priveste continutul de guma arabica. Astfel, cumparata din Bulgaria, Croatia si Slovenia, sticla de 250 de ml de Pepsi contine guma arabica (E414), un produs natural obtinut din secretia plantei de acacia, ce creste in Sudan. In schimb, in Germania, Letonia, Slovacia si Malta acest ingredient nu exista in bautura.
Pepsi Cola contine zahar in toate statele analizate, dar, ca si in cazul Coca-Cola, exista o tara, in Malta, unde nu se foloseste apa plata ci direct apa carbogazoasa. Tot in Malta se pune in Pepsi direct cofeina, iar aromatizantii sunt naturali si se adauga separat.
In bautura din alte state se folosesc aromatizanti ce contin cofeina. Astfel, 100 de grame de Pepsi din Malta are doar 169 de kJ, fata de peste 180 de kJ in celelalte state. Cea mai mare valoare energetica se regaseste in Pepsi din Germania (189 de kJ), acolo unde bautura are si cea mai mare cantitate de carbohidrati (11 g) la fel ca si zahar (11g). In Romania, Pepsi clasic contine, conform etichetei, apa, zahar, dioxid de carbon, colorant, acidifiant, arome si cafeina.
Opt variante de Fanta Orange
In statele UE exista opt variante distincte de Fanta Orange, iar cea mai frapanta diferenta este cea a cantitatii de suc de portocale din concentrat: in Italia se vinde Fanta cu 12% suc de portocale in timp ce in Germania – cu 4,5%, iar in Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia si Lituania procentul este de numai 5%.
Diferente apar si la indulcitori. In Romania, potrivit etichetei, Fanta are minim 5% concentratie de suc de portocale, zahar si sirop de fructoza si glucoza.
Studiu realizat in 19 state membre UE
In cadrul studiului realizat de Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei Europene pentru stiinta si cunoastere), s-au evaluat 1 380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din 19 state membre.
Principala concluzie este ca, in marea majoritate a cazurilor, compozitia corespundea modului in care erau prezentate produsele: 23 % din produse aveau partea din fata a ambalajului si compozitia identice, iar 27 % dintre produse indicau, prin aspectul diferit al partii din fata a ambalajului, faptul ca in diferite tari ale UE compozitia lor era diferita.
Surse: economica.net, anpc.ro
Cititi si: Cum sa adopti un stil de viata sanatos in 5 pasi simpli