Slabirea sanatoasa este un concept pe care l-ai auzit cu siguranta de nenumarate ori. Diversi specialisti te indruma sa adopti anumite diete, insa observi, pe propria piele, ca ele nu au efectul dorit. Asta, cel mai probabil, pentru ca organismul tau nu se poate adapta la restrictiile pe care tu vrei sa le impui.
Sa descoperim asadar impreuna ce inseamna cu adevarat sa slabesti sanatos.
Adopta un stil de alimentatie pe termen lung
De cele mai multe ori, efectul unei diete este sa scapi de kilograme intr-un anumit interval de timp. Pe termen lung insa, daca obiceiurile tale alimentare raman neschimbate, si kilogramele vor reveni la loc.
De aceea, nutritionistii sunt cei care te pot ajuta sa iti faci un plan pe termen lung. Poti contacta nutritionistii din Bucuresti pentru mai multe sfaturi personalizate.
Slabeste sanatos, in propriul ritm
Pierderea in greutate este un proces care afecteaza intregul organism, de aceea slabirea trebuie sa se realizeze lent. Se recomanda sa pierzi in greutate circa 1 kg pe saptamana, datorita dietelor, cat si sportului.
O masa echilibrata este constituita din proteine (15-20%), glucide – zaharuri (50%), lipide-grasimi (20-30%).
Nu astepta sa ti se faca foame
O slabire sanatoasa nu inseamna sa te chinui sa slabesti, ci dimpotriva – inseamna sa fii echilibrat. Ca sa ajungi la acest deziterat ar trebui sa mananci fie la ore fixe, fie sa mananci cand ti se face putin foame.
Daca vei astepta pana cand iti va fi foarte foame, vei creste practic sansele sa mananci mai mult decat ai nevoie.
Slabitul sanatos: Alunga foamea pentru cateva ore
Poti sa apelezi si la mici trucuri prin care sa amani foamea. De exemplu, daca vei bea un pahar cu apa usor indulcita, cu miere sau zahar, foamea o sa-ti dispara. Fireste, nu trebuie sa procedezi asa in fiecare zi, ci doar in anumite momente, de 2-3 ori pe saptamana.
Calitatea mancarii este la fel de importanta
Slabitul sanatoas se bazeaza mult pe controlul cantitatii, dar nu ar trebui sa uitam nici de calitatea mancarii. Nu de putine ori si calitatea (slaba) influenteaza cresterea in greutate.
Regula este, bineinteles, sa te rezumi la portii mici pentru alimentele bogate in calorii. Un regim alimentar corect ar trebui sa contina legume, fructe, peste cu putina grasime, piept de pui, fasole sau linte si nuci sau alte seminte.
Sa nu uitam de sport
Slabirea sanatoasa trebuie sa includa neaparat si exercitii sportive, macar pentru intretinerea organismului. Pe langa dezvoltarea masei musculare, sportul te va ajuta si sa ai un tonus mai bun. Daca timpul nu iti permite mergi macar 20 de minute pe jos in fiecare seara.