Alimentatia si somnul sunt foarte importante in pandemie, atrage atentia medicul nutritionist Nicolae Hancu. Prin urmare, orice kilogram in plus ne afecteaza imunitatea, insa nici nu este cazul sa tinem cure de slabire.
Pentru ca ne intarim imunitatea printr-o alimentatie corespunzatoare, cel mai bine este sa pastram un echilibru energetic in aceasta perioada. Populatia care se presupune ca nu este bolnava, care nu are nicio afectiune cunoscuta, este bine sa-si pastreze echilibrul energetic, sa nu se ingrase. Nu este momentul sa castigam niciun kilogram, pentru ca inseamna plus de grasime si inseamna depresiune imunologica. Nu este cazul nici sa facem cure de slabire, ci sa ne pastram un echilibru alimentar”, a declarat Nicolae Hancu la Digi24.
In privinta compozitiei alimentelor, medicul recomanda dieta mediteraneana. Trebuie sa mancam in fiecare zi preparate cerealiere integrale cat se poate de mult, cat de mult sa fie nerafinate, apoi sa mancam fructe, sa mancam legume, cate un pumn de nuci, sa mancam albus de oua, sa bem iaurt, doua portii pe zi, si sa consumam cantitati moderate de leguminoase, de fasole boabe, mazare, linte. In plus, trebuie sa mancam fructe, nu sa le bem sub forma de fresh-uri.
De ce e important sa dormim 7-8 ore pe noapte
O imunitate puternica se obtine si patsreaza si printr-un somn correspunzator, de 7-8 ore pe noapte. „Sa nu uitam ca somnul ne ajuta foarte mult la combaterea fricii. Frica inseamna adrenalina, iar adrenalina inseamna scaderea imunitatii”, atrage atentia Nicolae Hancu.
Fara indoiala ca insingurarea si izolarea se adauga altor conditii de stres, de incertitudinea legata de profesie, de spectrul financiar si preocuparile care rezulta de aici, dar stresul nu-l putem elimina, spune profesorul Hancu. In schimb, „suntem obligati sa coabitam cu stresul si coabitarea cu stresul de cea mai inalta calitate se face tocmai prin stilul de viata sanatos pe care l-am amintit pana acum. Sa eliminam bombardamentele mediatice negative, putem trece peste foarte multe lucruri, nu trebuie sa contabilizam noi mortii care apar de cateva ori pe zi. Stim ca exista, ne pare foarte rau, dar sa ne gandim la programe culturale, care sunt atat de bogate la televiziune, la radio, pe YouTube. Sa nu uitam ca exista biblioteci, sa nu uitam ca exista atatea posibilitati sa fim solidari cu totii absolut in toate”, mai spune medicul Nicolae Hancu.