Un meniu cu adevarat deosebit pentru masa de Craciun, dar nu numai, contine si lebar de casa. Pentru a-l pregati trebuie sa urmezi reteta traditionala, folosita de gospodine inca din cele mai vechi timpuri. In acest fel, vei alege sa pastrezi traditiile din aceasta perioada, iar masa de sarbatori va oferi bucate delicioase.
Exista numeroase variante ale acestei retete, insa cel mai bine este sa prepari reteta traditionala de lebar de casa, cu ingrediente obtinute in urma taierii porcului (de preferat) sau cu ingrediente cumparate.
Lebar de casa: reteta traditionala
Timpul de preparare al lebarului de casa este de aproximativ 4 ore, insa toata aceasta munca merita din plin, atunci cand tu si cei dragi savurati acest preparat in zilele de sarbatoare.
Ingrediente necesare pentru prepararea lebarului de casa:
- Ficat de porc (1 kg)
- 2 rinichi de porc
- gusa de porc(1 kg)
- 2 plamani
- Inima si splina
- Mate groase de porc
- Foi de dafin
- Cimbru
- Piper boabe(o lingurita)
- Sare
- O ceapa(optional)
Lebar de casa: mod de preparare
Toate organele de porc si gusa de porc se spala foarte bine cu apa rece si se lasa pentru aproximativ jumatate de ora in apa, pentru a permite sangelui sa iasa.
Ficatul, rinichii, plamanii, inima si splina se pun la fiert impreuna intr-o oala cu apa in care se adauga ceapa taiata pe jumatate, foile de dafin si piperul boabe. Gusa de porc se fierbe separat in alta oala.
De indata ce oalele au inceput sa fiarba, este necesar sa fie indepartata in permanenta spuma formata deasupra.
Gusa de porc este prima care va fierbe si te poti ocupa de ea, pana fierb si restul ingredientelor. Aceasta va trebui sa fie curatata de soric, iar mai apoi, se va taia in bucati mai mici pentru a putea trece mai usor prin masina de tocat.
De indata ce toate ingredientele au fiert, acestea sunt tocate cu ajutorul masinii de tocat, in mod alternativ, deoarece ficatul, datorita consistentei sale, se toaca mult mai greu.
Compozitie: 75% organe de porc
Pasta obtinuta din organele de porc si din gusa de porc se amesteca foarte bine, apoi se adauga sare, cimbru si o cantitate mica din zeama in care au fiert ingredientele. Cantitatea de zeama necesara difera in functie de consistenta pastei, ideal ar fi sa nu fie nici foarte tare, dar nici foarte moale.
Atunci cand se doreste prepararea traditionala a lebarului de casa, ar trebui sa se tina cont de urmatoarele procente, si anume: compozitia ar trebui sa contina aproximativ 75% organe de porc si gusa, iar 25% ar trebui sa fie grasime de la gusa.
Matele de porc trebuie sa fie foarte bine spalate cu o compozitie de apa calduta si otet, iar mai apoi umplute cu compozitia de lebar. Aceste mate se vor lega la capete cu ata si este necesar sa se intepe din loc in loc pentru a nu pocni in timpul fierberii.
Oala cu zeama in care au fost fierte organele se pune pe aragaz la foc mic si in ea se introduce lebarul, pentru a fierbe o perioada de aproximativ 30 de minute. Fiecare bucata trebuie sa fie intoarsa pe ambele parti si trebuie intepata cu ajutorul unei scobitori.
De indata ce au fiert, toate bucatile se scot incet, cu ajutorul unei palete si se pun pana a doua zi intre doua blaturi de lemn, peste care se adauga o greutate.
Lebarul poate fi pastrat atarnat la aer curat sau in frigider, iar pentru servire, bucatile trebuie taiate in feliute subtiri.