Craciunul se apropie cu pasi repezi, iar cu aceasta ocazie, toti membrii familiei, impreuna cu cativa prieteni apropiati se intalnesc, pentru a lua masa impreuna. Cozonaci, sarmale, salata de boeuf si piftie – acestea sunt preparatele care nu lipsesc de pe masa romanilor, de Craciun si Revelion. Astfel ca inainte cu cateva zile de Craciun, gospodinele iau cu asalt supermaketurile in cautarea celor necesare, de la dulciuri si bauturi, pana la ingrediente pentru mancaruri alese sau specialitati gata preparate. Mai jos, am facut o schita a meniului de Craciun si vedem care sunt preparatele din care puteti alege, dar si care sunt costurile.
Meniu de Craciun. Ce preparate poti sa alegi si cat costa fiecare
In general, pregatirea unei mese de Craciun acasa costa circa 400 de lei, insa daca doriti sa cumparati preparate gata facute, bugetul se dubleaza. Astfel, un kilogram de toba comercializata de un producator costa in jur de 50 lei. Acelasi pret e valabil si pentru un kilogram de caltabos. Tot 50 lei platesc romanii si pentru un kilogram de lebar, iar cand vine vorba de desert, un cozonac de doua kilograme fara amelioratori, costa 80 lei. Daca doriti sa cumparati sarmale gata facute, trebuie sa stiti ca 30 de bucati costa in jur de 130 lei, in timp ce salata de boeuf costa aproximativ 15 lei/ 250 gr. Pretul pentru o friptura de porc comandata online ajunge sa coste 35 lei /500 grame, iar piftia costa 14 lei / 250 grame. In total, este posibil sa platiti aproximativ 600-700 lei pentru masa de Craciun comandata online.
In schimb, daca alegeti sa cumparati preparatele dintr-un supermarket, preturile sunt mai mici. Astfel, un kilogram de carnati de casa costa aproximativ 20 lei, lebarul – 25 lei, caltabos – 20 lei/200 grame, toba – 30 lei/kg, iar sunca de casa – 35 lei/ kg. Legumele necesare pentru salata de boeuf costa in jur de 20 lei, iar carnea intre 40 – 50 lei. Ingredientele necesare pentru sarmale pot ajunge la 50 lei. Pentru friptura, un kilogram de carne de curcan costa 50 lei, iar cotletul de porc costa aproximativ 25 lei/kg. Un cozonac la hipermarket costa intre 10 – 50 lei. In final, cand vine vorba de prajituri, un kilogram poate costa intre 30 – 50 lei.
Acestea sunt, in mare, preturile preparatelor traditionale de Craciun. Asadar, in functie de nevoile si bugetul pe care le aveti, va sfatuim sa luati in calcul mai multe variante, pentru a pregati meniul potrivit pentru voi si familia voastra.
Sursa: a1.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: