Multi dintre cei care vor sa slabeasca fac o greseala ce le saboteaza eforturile de a pierde kilograme. Avertismentul vine din partea unui medic diabetolog, care atrage atentia asupra pericolului reprezentat de dietele restrictive.
Marea greseala a majoritatii celor care lupta cu kilogramele in plus este comisa inca de la primele ore ale diminetii. Important e sa nu ne asezam la masa flamanzi seara. Toata lumea se apuca de diete dimineata, mananca un iaurtel, rontaie un mar – care face foame, dupa care mananca o salatica, cu 2-3 fire de piept de pui. Si ajung seara acasa flamanzi, obositi, mai au si o problema si s-a terminat dieta pe rafturile hipermarketurilor sau dand telefon la firmele de catering, care ofera mancare fast food”, explica medicul diabetolog Laura Ene, la Digi24.
„Si uite asa s-a mai sfarsit o zi de dieta cu multe calorii seara. Dieta nu se incepe de dimineata. Ca sa faci un deficit caloric si sa slabesti e important sa mananci ziua”, adauga Laura Ene. Ea avertizeaza ca nu trebuie sa excludem alimentele care ne satura si ne hranesc.
Salata nu e suficienta. E nevoie si de „combustibil”
Medicul diabetolog insista asupra faptului ca toti cei aflati la dieta nu trebuie sa manance doar salata. „Nu se intampla nimic cu o felie de paine, doua, dimineata, cu o portie de cartofi la pranz. Sigur, nu avem ce sa cautam cu carbohidrati in exces seara”, spune Laura Ene.
„Dietele acestea restrictive sunt si primul pas catre mancatul compulsiv si mancatul emotional, pentru ca sunt pline de restrctii. Pentru ca restrictia calorica severa, facuta dupa ureche, fara sa stii cum sa combini alimentele – facand acest deficit caloric major, faci si deficit de vitamine si minerale, inevitabil. Iar acolo, in acel deficit, se regasesc poftele”, a adaugat ea.
In opinia ei, dieta nu trebuie sa insemne restrictii alimentare sau evitarea unor combinatii de alimente, ci renuntarea la rontaitul intre mese si la sucurile cu zahar. Nu ar trebui sa ne ingrasam daca luam mese cu mancare de calitate, la momentul potrivit.